lasernet-formpipe-in-the-cloud

Lasernet in de ‘cloud’ kan, maar hoe wil je het?

Software in de Cloud is een veelgehoorde term. Klanten vragen ook vaak of onze software in ‘de Cloud’ kan. Het antwoord daarop is: JA. Maar wat krijg je dan? Waarom wil je de software in ‘de Cloud’? Lasernet in ‘de Cloud’ is mogelijk, hoe wil je het?

On Premise, Virtualiseren, Iaas, PaaS en SaaS

Om duidelijk te krijgen wat ‘in de Cloud’ betekent moeten we eerst uitleggen wat de meest voorkomende varianten zijn. Want ‘in de Cloud’ is een verzamelnaam. 

On Premise
Om ‘de Cloud’ te verduidelijken moeten we eerst de term ‘On Premise’ uitleggen. ‘On Premise’ is het binnen de eigen bedrijfsmuren plaatsen van de eigen hardware. Later zijn daar Datacenters bijgekomen waar in Server Rack’s (kasten voor servers) de eigen hardware geplaatst wordt. Het datacenter levert de ruimte, koeling, internet en stroom, eigenlijk de huisvesting van de server(s).   

Het gebruik van de datacenters zorgt ervoor dat o.a. de backup voor stroom en internet geregeld zijn. Ook is de internetverbinding vanuit een datacenter sneller, maar vooral ook stabieler. Dit zijn redenen om bedrijfsservers in een datacenter te plaatsen. Echter bespaart dit niet zozeer op personeel voor het beheer en onderhoud, maar op de extra kosten voor o.a. een dubbele internetverbinding, aanschaf van backup stroomvoorzieningen, etc.

Virtualisatie
Met de virtualisatie van servers worden we flexibeler. Een extra server, uitbreiding van geheugen of schijfruimte wordt nu veel eenvoudiger. De ‘servers’ kunnen bij virtualisatie van elkaar ‘lenen’. Servers draaien vaak niet op 100%, of alleen tijdens momenten van de dag worden ze gebruikt.

Een fileserver wordt veelal overdag gebruikt, maar een database server gaat in de nacht juist extra capaciteit nodig hebben voor backups. Zo zijn er tal van processen welke alleen overdag of juist ’s nachts draaien. Wanneer dit fysieke servers zijn, dient iedere server voorbereid te zijn op de piekmomenten, terwijl bij virtualisatie deze piekmomenten gedeeld worden. Verschillende servers draaien dan op één fysieke server. 

Van Virtualisatie naar PaaS en SaaS

Bij PaaS en SaaS wordt dit idee van virtualisatie doorgetrokken. Bedrijven worden ontzorgd in de aanschaf en onderhoud van de fysieke servers. Ook is de internetverbinding, backup stroom en dergelijke direct geregeld. Voor vaak een vast bedrag per maand neem je een of meerdere servers af. Ook voor tijdelijke oplossingen tijdens een campagne of evenement kunnen deze diensten afgenomen worden. Dit wordt mogelijk gemaakt door de virtualisatie.

Wat is PaaS

PaaS is een onderdeel van ‘de Cloud’. PaaS staat voor ‘Platform as a Service. Dit betekent dat je een virtuele server bij een leverancier besteld. Je krijgt toegang tot deze server, je kunt bijvoorbeeld inloggen op het bureaublad en als Administrator de taken uitvoeren. Ook kan deze server opgeleverd worden met beperkingen, waarbij de leverancier de Administrator taken uitvoert. Dit wordt vaak gedaan met software, die niet als SaaS ingericht kan worden.

Wanneer de software niet als SaaS ingericht kan worden, log je met PaaS in op de server en start de software vanuit daar. PaaS is een eenvoudige oplossing voor in ‘de Cloud’.

Wat is SaaS

SaaS is een onderdeel van ‘de Cloud’. SaaS staat voor ‘Software as a Service’. Een goed voorbeeld hiervan is Office 365 Online. Dit zijn de bekende Office programma’s als Word en Excel, maar dan vanuit de browser. Er is geen aanschaf van servers nodig en onderhoud en beheer op deze servers wordt door de leverancier gedaan.

Wat is IaaS

Iaas is een onderdeel van ‘de Cloud’. IaaS staat voor ‘Infrastrucure as a Service’. Bekende oplossingen van IaaS zijn de Google Drive, Onedrive, Amazone AWS. Je logt hier niet in op een bureaublad van een server. Je maakt verbinding via koppelingen of API (Application Programming Interface). Zo heb je voor de verschillende ‘drive oplossingen’ lokaal een programma staan welke de synchronisatie uitvoert.

Lasernet in ‘de Cloud’

Het antwoord op de vraag om Lasernet in ‘de Cloud’ te plaatsen is nog niet eenvoudig. Want Lasernet kan zowel op de SaaS als op de PaaS methode geimplementeerd worden. Voor meer informatie om Document Management oplossingen in ‘de Cloud’ te implementeren, neem dan vrijblijvend contact met ons op.