Digitale transformatie

De buzz term digitale transformatie is niet zomaar een buzz term. Het is een noodzakelijke stap om je bedrijf toekomstbestendig te maken in een tijd van vergrijzing en tekorten op de arbeidsmarkt. In dit blog leg ik uit waarom je nu moet beginnen met het automatiseren van je processen en hoe je dat kunt doen.

De vergrijzing

De vergrijzing heeft een grote impact op de arbeidsmarkt. Veel oudere werknemers gaan met pensioen en er zijn niet genoeg jongeren om hen te vervangen. Dit betekent dat er minder mensen beschikbaar zijn om het werk te doen. Bovendien verandert de vraag naar vaardigheden door de snelle ontwikkeling van technologie. Er is meer behoefte aan digitale en creatieve competenties en minder aan routinematige en administratieve taken.

Automatiseren van processen

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, moet je als bedrijf je processen automatiseren. Dit houdt in dat je handmatige, repetitieve en foutgevoelige taken vervangt door slimme software die sneller, nauwkeuriger en goedkoper werkt. Zo kun je je werknemers vrijmaken voor meer waardevolle en interessante activiteiten, zoals innovatie, klantcontact en strategie.

 

Hoe te beginnen met digitale transformatie

Hoe begin je met automatiseren? Er zijn verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van je doelstellingen, budget en huidige situatie. Een paar voorbeelden zijn:

  • Beslisbomen: dit zijn logische schema’s die je helpen om beslissingen te nemen op basis van vooraf gedefinieerde criteria. Je kunt ze gebruiken om bijvoorbeeld klantvragen te beantwoorden, offertes te maken of producten aan te bevelen.
  • E-mailverwerking: dit is een manier om e-mails automatisch te lezen, te begrijpen en te verwerken. Je kunt bijvoorbeeld e-mails omzetten in werkinstructies, afspraken of bestellingen en deze via een app naar de juiste persoon of afdeling sturen.
  • Factuurmatching: dit is een methode om inkooporders en facturen automatisch naast elkaar te leggen en te controleren of ze overeenkomen. Als dat zo is, kun je de factuur goedkeuren en betalen zonder menselijke tussenkomst, mits deze onder een bepaald bedrag blijft.

Hoe nu verder met digitale transformatie?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat er mogelijk is met automatisering. Er zijn nog veel meer opties om je processen efficiënter, effectiever en klantvriendelijker te maken. Wil je meer weten over hoe je kunt beginnen met digitale transformatie? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee.